RESEPI KARI IKAN TANPA SANTAN PALING RINGKAS
RESEPI KARI IKAN TANPA SANTAN PALING RINGKAS. Lepas ni maybe blog lekatlekit jadi blog masakan kot.. Dua tiga menja asyik update resepi jer. Blog tu macam tuan tanah jugak.. Ikut mood dia je. Kalau tengah obses dengan something tu yang tu je la banyak jadi sumber bahan untuk menulis. Lagipun blog ni bukan tak pernah share resepi kan sebelum ni.. Tak payah nak pelik sangat la.
Di sebabkan hari ni cheq masak kari ikan tanpa santan ala ala mamak walau tak berapa mamak sangat dan ada pulak yang minta resepi maka harus la kita menunaikan permintaan orang kan. tak baik tau menghampakan harapan orang. Almaklum la depa tengok gambaq kari cheq macam sedap sangat. tak terbayang lagu mana cheq masak kan.
Kalau cheq share resepi satgi hangpa jangan tak caya pulak tau. Resepi memang totally 100% senang nak mati. Sampai budak darjah 6 pun confident boleh masak. takkan hangpa yang dah melepasi remaja lanjut usia tak boleh masak kan? meh lekas kita pi ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit..
Untuk masak kari ikan tanpa santan ni.. Adalah seperti berikut
2 Ekor ikan mabong (Ikan ni ikut suka la nak guna ikan apa)
1/2 paket kecik rempah kari ikan (ni sukatan untuk masak 2 ekor ikan je)
1 Biji bawang besar (normally guna bawang merah. Rumah den takde stok)
2 Ulas bawang putih
Halba campur (Jangan letak banyak sangat takut rasa kari jadi pahit)
Daun kari
Air asam jawa
6 Biji bendi
1 Biji tomato
minyak masak
Garam
Air
Cara memasak
1. Hiris bawang besar & bawang putih (tapi saya tumbuk sikit bagi pecah2)
2. Panaskan minyak masak dalam kuali tumis bawang besar, bawang putih, halba campur & daun kari sampai naik bau.
3. Masukkan rempah kari. Slow kan api yer kang hangus rempah. Kacau2 sekejab kemudian masukkan sedikit air (jangan banyak air sebab nak masak rempah tu. Agak tak hangus rempah je). Masak rempah sampai pecah minyak.
4. Masukan Ikan sebatikan dengan rempah
5. Masukkan bendi & tambah air untuk jadikan dia berkuah.
6. Dah mendidih masukkan air asam jawa & tomato
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Dah masak tutup api.
Dah siap sekuali kecik kari ikan tanpa santan. Ni masak untuk berdua je makan. Cukup la 2 ekor ikan mabong size besar tu. Ikan pun mahal ye dak? Ikan dah jadi makanan orang ada ada.. So, sekali sekala je makan ikan sudah.
Tu dia live dari dalam kuali. Ni kalau belum menikah mertua tak teringin buat menantu hidang dalam kuali |
Dimakan pulak bersama ulam ulaman, sambal belacan, ikan masin bagai.. Jangan tanya pasai pa.. jarum penimbang pusing tak berhenti. Tu dia.. dia tak toleh kiri kanan dah.. Sedap sedar seperiuk nasik habis. Kerak pun dia korek2 sebab tak mampu menahan nafsu serakah.
Semoga resepi mudah ni memberi manafaat kepada mereka mereka yang memerlukan. Selamat berasap dapur memasing. Kalau sedap jangan lupa bagitau resepi dari blog lekatlekit kalau tak sedap diam diam sudah kekekeke. Kalau suka boleh share. Button share tu ada kat tepi & bawah artikel yer.
✍ Sumber Pautan : ☕ LEKAT LEKIT STORY
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : https://ift.tt/2RS1dJ7
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Post a Comment