Resepi Kuih Bangkit
Resepi Kuih Bangkit | Salah satu kuih raya yang agak popular dan disukai oleh ramai orang terutama pada Hari Raya Aidilfitri, kuih bangkit sememangnya sejenis kuih yang amat sedap, gebu dan cair apabila masuk ke dalam mulut.
Tanpa perlu membuang masa lagi, apa kata kita terjah Resepi Kuih Bangkit yang telah dikongsikan oleh Media Sensasi di bawah ini khas buat tatapan para pengunjung setia blog ini.
Bahan-Bahan
330 gram tepung ubi
Daun Pandan
30 gram shortening
130 gram gula icing
1 biji kuning telur gred A
130 ml santan pekat
Garam
Cara Penyediaan
1. Dalam kuali goreng tepung ubi dgn daun pandan dgn api kecil sehingga tepung ringan.
2. Ayak tepung dan dibiarkan sejuk.
3. Pukul gula icing dan kuning telur sehingga ringan dan berkrim dan gula benar sebati.
4. Masukkan 100 ml santan dahulu dan puku rata lagi.
5. Masukkan tepung ubi tadi kedalam mangkuk adnan tadi, tambahkan secubit garam dan uli dengan perlahan-lahan sehingga doh tak melekat pada tangan.
6. Tambahkan santan sedikit demi sedikit bila perlu
7. Tutup doh dengan kain lembab dan biarkan selama 30 minit
8. Terapkan doh menggunakan acuan yg sesuai dan boleh lah dibakar pada suhu 170 darjah celcius kira-kira 20 hingga 25 minit atau sampai masak mengikut oven masing-msing.
The post Resepi Kuih Bangkit appeared first on Media Sensasi - Isu Semasa, Informasi Terkini Dan Pelik-Pelik.
Mukah Pages membawa cerita sensasi Gidei-Giyen-Ginan!
Post a Comment