Resepi Kuih Siput Rangup
Resepi Kuih Siput Rangup | Salah satu kuih raya yang agak popular dan disukai oleh ramai orang terutama pada Hari Raya Aidilfitri, kuih siput sememangnya sejenis kuih yang amat sedap, gebu dan cair apabila masuk ke dalam mulut.
Tanpa perlu membuang masa lagi, apa kata kita terjah Resepi Kuih Siput Rangup yang telah dikongsikan oleh Media Sensasi di bawah ini khas buat tatapan para pengunjung setia blog ini.
Bahan-Bahan
500 gram tepung gandum
150 gram marjerin
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 1/2 sudu besar serbuk juntan putih
1 biji telur
5 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam
Air
Cara Penyediaan
1. Goreng bawang putih. Kemudian, goreng udang kering pula di dalam minyak yang sama Tumbuk halus kedua-dua bahan dan ketepikan.
2. Cairkan mentega dan sejukkan.
3. Gaulkan tepung bersama serbuk rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan bahan tumbuk halus tadi.
4. Tuang mentega cair sedikit demi sedikit ke atas tepung. Gaulkan dengan tangan sehingga menjadi seperti serbuk roti. Biarkan mentega menyerap ke dalam tepung. Cara ini akan menghasilkan kuih siput yang rangup.
5. Pukul sedikit telur dan tuang ke dalam adunan tepung, diselang selikan dengan air. Gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Tambah air jika doh masuk keras.
6. Biarkan doh buat sementara.
7. Tabur sedikit tepung di atas dulang. Gentelkan sedikit tepung dan tekan di atas acuan kuih siput. Letakkan kuih yang dibentuk di atas dulang tadi.
8. Goreng bersama daun kari sehingga kekuningan. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
The post Resepi Kuih Siput Rangup appeared first on Media Sensasi - Isu Semasa, Informasi Terkini Dan Pelik-Pelik.
Mukah Pages membawa cerita sensasi Gidei-Giyen-Ginan!
Post a Comment