Hi! Welcome Back and Stay Tune! RESEPI BIHUN GORENG KOSONG PALING MUDAH & SEDAP - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

RESEPI BIHUN GORENG KOSONG PALING MUDAH & SEDAP

RESEPI BIHUN GORENG KOSONG PALING MUDAH & SEDAP. Bertemu lagi kita dalam segmen dapur sekangkang kera lekatlekit. Tu dia dok perasan jadi hos rancangan masakan kat blog picisan ni pulak dah. Berangan nak jadi chef selebriti katanya.. Padahal reti masak bihun goreng ja.


Amboi nak berangan sikit pun dah kena cerca. Blog lekatlekit ni memang suka la share resepi simple tapi sedap sebab cheq target bebudak baru nak up & belajar memasak. Yang dah expert depa tak main la google resepi. Resepi semua dalam kepala hotak depa dah. Sebut ja nak makan apa.. ketuk ketang siap ja terhidang atas meja. Bagi yang merangkak baru nak kenal mana satu garam mana satu ajinamoto mana satu herba campur, bunga lawang bagai.. Yang tu la rajin sangat nak google resepi even nak masak nasi pun depa google ok. Apatah lagi nak masak bihun goreng ni.

Sebagai blogger prihatin mai sini hakak nak ajar hangpa lagu mana nak masak bihun goreng paling simple tapi di jamin sedap. Tak payah nak campak segala haiwan laut haiwan darat semua dalam bihun tu.. cukup bubuh bahan2 basic ja pun tetap sedap. Jom la kita tengok bahan bahan nak masak bihun goreng kosong ni.

bahan bahan

Setengah paket bihun ( ni untuk makan 2 -3/4 orang boleh la kot sorang sepinggan)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Serbuk cili
Kicap manis
Kicap masin
Tomato sos
Udang kering
Taugeh
Kucai
Minyak masak

Cara masak

1. Celur / rebus bihun separuh masak (jangan sampai lembut) atau rendamkan dulu beberapa ketika.

2. Tumbuk bawang besar, bawang putih, udang kering tapi tak perlu sampai lumat. Agak hancur tu ok la.

3. Bancuh serbuk cili bersama kicap manis, kicap masin & sos tomato. Buat macam pes.

4. Potong kucai & cuci taugeh

5. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk sampai naik bau.

6. Masukan pes & masak sekejab sampai pecah minyak.

7. Masukkan bihun gaul hingga sebati.

8. Masukkan kucai & gaul sehingga kucai sedikit layu.

9. Akhir sekali masukkan taugeh & gaul. Kemudian tutup api.

P/s : jika kurang masin boleh tambah garam. yang ni saya dah tak tambah garam sebab bahan bahan yang di gunakan dah membuatkan bihun goreng ni cukup rasa.

Dah siap bihun goreng kosong hakak hangpa ni. Nak tau udang kering tu salah satu perasa yang memberi kesedapan even hangpa tak masukkan ayam/sotong/udang bla.. bla.. bagai. Memang rasa dia pun dah cukup buat hangpa bertambah 2 3 pinggan bihun. Tak caya try la buat.


Jadi kalau yang mana baru pertama kali nak masak bihun goreng paling penting jangan celur bihun sampai lembut nanti bila goreng hancur lebur lembek bihun hangpa tu. Celur sekejab agak setengah lembut je sudah. Sebab nanti nak goreng dia akan lembutkan bihun tu.

Sekian resepi mudah tapi sedap nak mampus dari hakak. Selamat mencuba.


✍ Sumber Pautan : ☕ LEKAT LEKIT STORY

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : https://ift.tt/2T5iksm

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!


No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.