Hi! Welcome Back and Stay Tune! Resepi Kuih Lapis Yang Mudah - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

Resepi Kuih Lapis Yang Mudah

BARU lepas tadi makan kuih lapis, agak-agak dah lama betul tak makan kuih lapis. Disebabkan itu teringin pulak Lokman nak kongsikan 'Resepi Kuih Lapis Yang Mudah' khas untuk anda. Jom lihat resepi tersebut dibawah!

Resepi Kuih Lapis Yang Mudah

Resepi Kuih Lapis Yang Mudah

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
Sedikit pewarna merah dan perisa sos

Cara Membuat Kuih Lapis:

1-Pertama kali, masukkan santan dalam periuk dan panaskan sebentar hingga suam.

2-Masukkan sekali tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.

3-Selepas itu, masukkan santan dalam mangkuk dan gaul hingga tidak berbintil.

4-Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa sos.

5-Kemudian, tuang 1/3 adunan tanpa warna ke dalam loyang berukuran 8 inci yang telah di sapi sedikit minyak. Kukus selama 5 minit dengan api kuat.

6-Lepas lapisan pertama masak, tuang 1/3 adunan merah dan kukus lagi.

7-Ulangi proses hingga dapat 6 lapisan dengan diakhiri lapisan merah.

8-Akhir sekali, angkat dan sejukkan

Selamat mencuba!
Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2psBIUJ

✍ Sumber Pautan : ☕ TREASURES OF THE WORLD


(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!

No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.