Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..
Bila kita beli daging mentah dan segar pasti kita perasan ada cecair yang kita sangka darah. Bukan kita assume sendiri je tapi semua orang pun cakap tu darah kan? Macam dalam gambar di atas.
Tapi sebenarnya ia bukanlah darah yang kita percaya selama ni. Cecair merah tersebut sebenarnya protein yang dipanggil myoglobin. Fungsinya adalah untuk menyimpan oksigen di dalam sel-sel otot. Dan protein ini yang menjadikan “warna” daging merah dan seterusnya juga memberikan warna yang sama untuk cecair yang kita sangka darah tu. Faham tak?
Bila kita masak, myglobin bertukar warna jadi warna coklat. Itulah tanda kita tahu daging sudah dimasak.
✍ Sumber Pautan : ☕ Tahukah Anda Rakyat Malaysia?
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2rSJOpy
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Post a Comment