Hi! Welcome Back and Stay Tune! Resipi Bingka Sawit Bangkit Nostalgia Anak Felda, Kena Cuba! - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

Resipi Bingka Sawit Bangkit Nostalgia Anak Felda, Kena Cuba!

Bagi anak-anak felda,mesti pernah makan kuih yang penuh nostalgia ini.Rasa Bingka Sawit yang lemak manis, baunya yang sedap apatah lagi dinikmati ketika panas-panas, memang cukup  membuka selera. Bahagian yang ‘paling mahal’ semestinya, kerak-kerak yang garing disekeliling bingka sawit ini. Jom cuba buat sendiri,bagi mengimbau kembali memori manis dengan kuih ini.

Bahan-bahan:

1cawan pati sawit (20 ulas/ 500 gram buah sawit)

1 cawan gula

2 1/2 cawan santan

2cawan tepung gandum

3 biji telur

1 sudu teh garam

1/2 sdu teh esen vanilla

Sedikit bijan

Cara Membuat:

1.Basuh bersih buah sawit, buang bahagian pangkal dan hujungnya.

2.Kemudian rebus buah  sawit tersebut sehingga empuk lebih kurang dalam  1 jam.

3.Setelah empuk, buang air rebusan kemudian campurkan dengan 1 cawan air suam untuk mudah diramas dan diperah.

4.Kemudian, tapis untuk mendapatkan 1 cawan pati sawit.

5.Campurkn semua bahan-bahan,gula,tepung gandum,telur,esen vanilla dan garam kecuali bijan.

6.Kacau rata dan sebati, kemudian tapiskan adunan.

7.Sapukan sedikit minyak pada loyang atau acuan bingka, kemudian masukkan adunan tadi dan taburkan dengan bijan diatasnya.

8.Bakar pada suhu 200 selama 1 jam guna api bawah.Kemudian tambah 10 minit untuk api atas. Namun bergantung pada oven masing-masing.

Siap!

Selamat Mencuba!

Kredit: Aleeya AlIbrooheem



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2szNOcx

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!


No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.