Hi! Welcome Back and Stay Tune! Kenyang berbuka pun tak hilang lagi, dah nak sahur pula - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

Kenyang berbuka pun tak hilang lagi, dah nak sahur pula

Puasa di perantauan sememangnya menguji kesabaran terutama pada musim panas kerana perlu berpuasa selama lebih 20 jam. 

Kenyang berbuka pun tak hilang lagi, dah nak sahur pula

Kenyang berbuka pun tak hilang lagi, dah nak sahur pula

Bayangkan tempoh kurang empat jam antara waktu berbuka puasa dan sahur, kekenyangan semasa berbuka masih tidak hilang.

Begitulah dugaan yang dihadapi Azwa Abdul Aziz, pelajar tahun dua Ijazah Doktor Falsafah (PhD) di Universiti Aberdeen, Scotland.

Katanya, Aberdeen bukan sahaja antara bandar paling utara di Scotland, malah kedudukannya yang menghadap Laut Utara menyebabkan waktu berpuasa lebih panjang berbanding tempat-tempat lain di United Kingdom (UK).

 

“Waktu yang tidak sampai empat jam membuatkan ramai yang mengambil makanan ringkas sewaktu bersahur kerana masih kekenyangan,” kata Azwa yang berkongsi pengalaman berbuka puasa di Pusat Islam dan Masjid Aberdeen (AMIC).

Menurut Pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) ini, berbuka puasa di AMIC menjadi rutin komuniti Melayu di sana kurang 100 orang setiap kali Ramadan.

Mengalas perut dengan memakan buah-buah sebaik sahaja azan Maghrib menandakan waktu berbuka puasa.

Berkongsi pengalaman, katanya, juadah adalah hasil sumbangan komuniti Islam di sana dan kebiasaannya nasi arab menjadi menu utama.

Tambah Azwa, mereka mengambil buahan-buahan seperti kurma, tembikai, epal dan pisang sebagai alas perut semasa azan Maghrib menandakan waktu berbuka puasa.

“Selepas solat Maghrib, kebiasaannya komuniti Melayu berkumpul bersama di satu ruang dan berkongsi juadah tambahan masing-masing. 

“Penyeri utama sudah tentu sambal belacan yang biasanya dibekalkan isteri saya setiap kali berbuka di masjid, umpama pelengkap kepada makanan-makanan luar yang kurang pedas,” katanya sambil menambah bahawa telur asin, murtabak dan kuih cara antara juadah tambahan yang dibawa.

Azwa berkata, terdapat juga komuniti Islam dari negara lain yang mencuba masakan tradisional Melayu seperti sambal belacan walaupun pedas.

Katanya, masakan tradisional membangkitkan kerinduan pada kampung halaman di Malaysia namun diubati dengan nikmat Ramadan dan suasana berbuka puasa bersama perantau lain. 

“Ternyata Islam menyatukan seluruh manusia tanpa mengira asal usul dan bangsa. Ini dapat dilihat sewaktu berbuka, kami bersama dengan komuniti muslim lain makan di dalam satu bulatan. 

“Panggilan ‘brother’ dan ‘sister’ sesama muslim adalah lumrah untuk menunjukkan betapa erat ikatan agama menjadi sebuah keluarga besar. 

“Tidak dinafikan sukar menunaikan ibadah di negara bukan Islam. Tapi ia membuatkan kami lebih menghargai nikmat menjadi seorang Muslim,” ujar Azwa.

Via: Mstar



Sumber Kenyang berbuka pun tak hilang lagi, dah nak sahur pula

✍ Sumber Pautan : ☕ Trending Now

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2t2MVwJ

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!


No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.