14 Koleksi Resepi Masakan Tanpa Minyak..
Sedang diet? Boleh cuba resepi masakan tanpa minyak ni.
……………………..…………………
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam (500-600 gm)
1 inci halia dihiris panjang-panjang, nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis (boleh juga kalau diketuk sahaja)
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa Adabi dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan juga air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.
2. Keluarkan ikan daripada kukusan dan sedia dihidang bersama air asam.
*** boleh ganti ikan bawal hitam dengan bawal putih, siakap, kerapu dll ikan yang berisi lembut. Kalau nak kukus ayam pun boleh gunakan resepi ni.
……………………..……………….
Bahan-Bahannya:
2 biji cili merah dihiris nipis
2 biji tomato dibelah dua
3 labu bawang putih
4 ulas bawang merah
2 inci halia
2 batang serai di ketuk
1 keping tauhu dipotong dadu kecil
Sedikit garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang
1 pek sup bunjut
Sedikit rempah sup adabi
Cara Penyediaannya:
1. Panaskan air didalam periuk sehingga mendidih
2. Kemudian masukkan halia, bawang putih, bawang merah, serai,sup bunjut, sedikit rempah sup dan cili ke dalam periuk.
3. Masukkan tauhu dan tomato dikuti garam
4. Selepas itu masukkan kepala ikan merah tersebut.
5. Biarkan selama 15 minit sebelum menutup api. Masukkan daun bawang dan daun sup sebelum dihidangkan.
Mantappp!
……………………..………………
Bahan-Bahannya:
5 biji kentang sederhana besar
6 – 7 kuntum black fungus, rendam sampai kembang
4 – 5 keping fucuk, rendam hingga lembut
30 – 35 tangkai “kincam”
1 cekak soo hoon, potong dan rendam
4 – 5 biji telur
4 ulas bawang putih, diketuk
6 biji bawang merah, dihiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Bahan Hiasan:
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Cara membuatnya :
1. Kentang dikupas, potong 4 setiap biji, cuci dan rendam, cendawan dibuang pangkalnya dan potong2, fucuk dikerat2 kecil dan kincam disimpul setiap satu, cuci dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan air (anggaran 1 liter) & masukkan bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
3. Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi. Masak hingga telur masak dan tidak pecah. Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.
4. Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu.
5. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
……………………..……………….
Bahan Bahan:
5 biji telur
1 biji bwg besar – dipotong kecil2(dadu)
1 biji cili merah – dipotong dadu
daun bawang – dipotong halus
garam
mayonise
keju cheese
Cara:
1. Masukkan telur dlm bekas dan pukul seketika.
2. Masukkan bawang, cili merah,daun bawang dan garam, kacau hingga sebati. Masukkan mayonise dan cheese. Kacau seketika.
3. Masukkan adunan telur tersebut dlm bekas dan kukus selama 10 minit.
4. Setelah masak, angkat dan sedia untuk dihidangkan.
————————-
Bahan-Bahan :
Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
Tomato / kacang bendi / batang keladi
Serai – 1 batang (di ketuk)
Asam keping (3-4 keping)
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan B (untuk di kisar )
Lada kering (8-10 batang)
Bawang merah besar – 1 labu
Bawang putih – 2 ulas
Belacan – setengah inci
Kunyit – setengah inci
Cara-cara :
1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi)
sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Bahan-bahan :
Bendi – buang tombol atas bendi tu dan belah dua (jangan putus)
Bawang merah – kisar
Bawang putih – kisar
Lada merah – kisar
Ikan bilis – kisar
Asam Keping
Air Masak secukupnya.
Kejap je ni. Sambil tengok drama pun boleh masak.
————————–
1 ekor siakap
3 sudu besar jus lemon
1 batang serai dititik
Daun bawang
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung
1/2 biji tomato, hiris nipis
1 biji cili merah, hiris nipis
Bahan hiris halus:
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Cara Penyediaan:
Bersihkan ikan dan kelar di kedua belah bahagian.
Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Perahkan jus lemon, anggaran 3 sudu besar di atas ikan.
Masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam loyang bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula.
Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit.
Buka tudung pengukus dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon.
Kukus kembali selama 5 minit.
Angkat dan hidangkan.
———————
1kg kerang (telah dicuci)
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa
Campur semua dan masak je sampai kerang terbuka. hehe.
……………………..………
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
1 sudu makan lada hitam – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
2 cm halia – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Daun bawang dan daun sup di hiris
Cara:
1. Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
Bilas dengan air dan di tos.
2. Panaskan air sehingga mendidih dan Masukkan bawang putih, merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & sup bunjut.
3. Kemudianmasukkan lada hitam, garam,asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera.
……………………..……………………
BAHAN-BAHANNYA:
1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
2 inci halia muda, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 biji bawang merah, hiris halus
1 pokok daun bawang hiris halus
4-5 biji cili padi, diketuk
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 camca besar kicap cair*
1 camca teh sos tiram*
1/4 camca teh minyak bijan*
1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)
CARA MEMBUATNYA :-
1. Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon. perap 10 minit, cuci bersih dan toskan.
2. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit.
3. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas. Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 – 20 minit atau hingga ikan masak.
Hidangkan segera.
Memang mengancam masakan ni.
-
You are viewing Most Recent Post
✍ Sumber : ☕ Siakapkeli
Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Post a Comment