Hi! Welcome Back and Stay Tune! Resepi Chocolate Moist Cake Tanpa Guna Mesin,Hanya Guna Hand Whisk Sahaja.. Simple,Mudah Dan Cepat.. - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

Resepi Chocolate Moist Cake Tanpa Guna Mesin,Hanya Guna Hand Whisk Sahaja.. Simple,Mudah Dan Cepat..

Image may contain: dessert and food
Resepi Moist Chocolate Cake
By: Elly Halim

Assalam kengkawan & baker2 yg manis..
Resepi moist chocolate cake yg sy buat jualan sebelum ni..
Dah 4 tahun guna resepi ni dan tak pernah tukar sbb ramai customer yg puji sedap & tahan lama..
Kalau ada yg sudi bole cuba ye..resepi di bawah mnggunakan sukatan gram sebab lebih tepat & hanya gunakan HAND WHISK..no mesin2 haha..

Bahan-Bahan:


90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair

Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je ye)


4 biji telur gred A
esen vanila..

Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)


150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda

Cara-Cara:


1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!

masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap…adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu da panas bole terus tutup api

2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau

3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati

4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci

5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c

Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist

6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek

Resepi choc topping..


200gm choc compound/choc masak..didadu/dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dlm bekas stainless steel..double boil kan..bl coklat da cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap

*nak pekat sikit guna 80gm whipping

Selamat mencuba

Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://bit.ly/2oT3gOx

✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli


(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!



loading...
//

No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.