Resepi Pau Inti Coklat
Resepi Pau Inti Coklat
Bahan-bahan:
300g tepung gandum
1/2 tepung pau
6g baking powder
6g yeast
Gula halus
Sedikit garam
18g lemak sayur
Air suam
Cara Membuat Pau Inti Coklat:
1-Pertama kali, masukkan tepung, baking powder dan juga garam sekali. Kacau biar serata.
2-Campurkan air, yeast dan gula dalam bekas lain. Kacau sehingga gula larut.
3-Masukkan campuran no.2 tadi ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4-Kemudian, masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin dan buat bentuk bulat.
5-Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit
6-Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
7-Tekan untuk keluarkan angin. Buat bentuk bulat dan rehatkan selama 10 minit.
8-Selepas itu, ambikkan sebiji doh, canaikan dan letaklah inti coklat ditengahnya.
9-Setelah dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus dengan api selama 15-20 minit.
Memang mudah! Selamat mencuba dirumah…
✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Post a Comment