Penyebab Penyakit Kuning, Elakkan Makanan Ini
Penyebab Penyakit Kuning, Elakkan Makanan Ini
Pemakanan harus diawasi oleh penghidap penyakit kuning. Salah satunya daging merah, yang banyak mengandung lemak dan dikhuatiri akan menyumbat organ pencernaan.
Bukan sekadar itu, ada lima jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh pesakit penyakit kuning ini. Berikut dipetik di Boldsky.
Daging merah mengandungi lemak tepu yang tinggi, sehingga sukar dicerna dalam masa sehari. Bagi penghidap penyakit kuning, daging merah harus dielakkan kerana dikhuatiri boleh menyumbat sistem pencernaan dan organ hati.
Kekacang juga mengandungi jumlah protein tinggi dan lemak. Elakkan makanan yang mengandungi jumlah protein tinggi selama mengalami penyakit kuning.
Telur mengandungi jumlah protein tinggi dan lemak yang sukar untuk dicerna. Kerana organ hati memainkan peranan penting dalam metabolisma, makanan yang mengandungi protein yang tinggi seperti telur harus dielakkan.
Bahan makanan yang pantang sekali dimakan oleh penghidap penyakit kuning adalah garam. Bahan tersebut sepanjang waktu boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel hati. Bila sering menambah garam ke dalam masakan, ini akan melambatkan proses penyembuhan dari penyakit kuning.
Terlalu banyak mentega dan marjerin juga memberi kesan tidak baik untuk kesihatan penghidap penyakit kuning. Kerana kedua-duanya mengandungi sumber lemak tepu yang seharusnya dielakkan selama tempoh pemulihan.
Pemakanan harus diawasi oleh penghidap penyakit kuning. Salah satunya daging merah, yang banyak mengandung lemak dan dikhuatiri akan menyumbat organ pencernaan.
Bukan sekadar itu, ada lima jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh pesakit penyakit kuning ini. Berikut dipetik di Boldsky.
Daging merah
Daging merah mengandungi lemak tepu yang tinggi, sehingga sukar dicerna dalam masa sehari. Bagi penghidap penyakit kuning, daging merah harus dielakkan kerana dikhuatiri boleh menyumbat sistem pencernaan dan organ hati.
Kacang
Kekacang juga mengandungi jumlah protein tinggi dan lemak. Elakkan makanan yang mengandungi jumlah protein tinggi selama mengalami penyakit kuning.
Telur
Telur mengandungi jumlah protein tinggi dan lemak yang sukar untuk dicerna. Kerana organ hati memainkan peranan penting dalam metabolisma, makanan yang mengandungi protein yang tinggi seperti telur harus dielakkan.
Garam
Bahan makanan yang pantang sekali dimakan oleh penghidap penyakit kuning adalah garam. Bahan tersebut sepanjang waktu boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel hati. Bila sering menambah garam ke dalam masakan, ini akan melambatkan proses penyembuhan dari penyakit kuning.
Mentega
Terlalu banyak mentega dan marjerin juga memberi kesan tidak baik untuk kesihatan penghidap penyakit kuning. Kerana kedua-duanya mengandungi sumber lemak tepu yang seharusnya dielakkan selama tempoh pemulihan.
✍ Sumber Pautan : ☕ PEJAM KELIP
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Post a Comment