Hi! Welcome Back and Stay Tune! Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah - Mukah Pages : Media Marketing Make Easy With 24/7 Auto-Post System. Find Out How It Was Done!

Header Ads

Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah

ayam lagi ayam lagi … saya tidak pernah bosan untuk share resipi masakan ayam kerana ayam memang memiliki rasa yang lazat untuk dibuat masakan apapun. hari ini saya ingin kongsikan resepi ayam masak kicap.

beberapa bulan lepas saya sudah berkongsi resipi ayam masak merah dan ramai pembaca blog ini yang suka dengan resipi tersebut. masakan seperti ini paling sangat pratikal disediakan kala anda takanda tak punya masa lebih untuk memasak di dapur sebab resepi ini sangat mudah memasaknya dan simple penyediaanya.

Resepi Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Masak Kicap

makanan ini juga sesuai dihidangkan untuk anak-anak kecil yang tidak boleh memakan masakan pedas. tapi tetapi sebaiknya kurangkan chili ketika membuat bahan kisar, saya memasukkan banyak chili kerana saya membuat resepi ini untuk versi orang dewasa.

tekstur ayam yang lembut lagi sedap dicampur dengan rempah ratus dan kicap manis menjadikan resepi ini amat menggiurkan lidah untuk terus memakanya. jok kita layan resepi mudah dan sedap dibawah.

Bahan-Bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • 6 tangkai cili padi – potong 2 bahagian
  • kicap manis secukup rasa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam dan kunyit
  • 3 ulas bawang putih #
  • 5 ulas bawang merah #
  • 1 inchi halia #
  • 1 ulas bawang besar – hiris nipis
  • 1 batang serai – diketuk
  • tumbuk hingga halus bahan bertanda #
Cara Penyediaan

1. mula-mula potong ayam menjadi bahagian kecil kemudian bersihkan. lepas tu gaul ayam dengan kunyit dan garam.

2. panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam yang sudah digaul tadi hingga separuh masak kemudian ketepikan.

3. tumis bahan yang sudah ditumbuk tadi bersama serai dan bawang besar yang sudah dihiris nipis hingga harum dan warnanya kekuningan.

4. kemudian masukan ayam bersama, sedikit air, kicap, chili padi, dan sos tiram. kacau sekejap dan biarkan ayam hingga menjadi empuk.

5. akhir sekali, kacau dan tutup ayam biarkan lebih kurang 5 – 7 minit dan ayam siap untuk dihidangkan.

ayam masak kicap ini paling sedap dihidangkan bersama nasi panas dan untuk rujukkan resepi lainya anda boleh baca ayam masak halia yang tidak kalah sedap dari resepi tadi dan sampai jumpa di entry selanjutnya.

Postingan terkait:

>Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2lsPLUF

✍ Sumber : ☕ Siakapkeli


Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. 📲 📖 Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!

No comments

Comments are welcome and encouraged on this site. Comments deemed to be spam or solely promotional will be deleted. Including link to relevant content is permitted, but comments should be relevant to the post topic.

Comments including profanity and containing language that could deemed offensive will also deleted. Please respectful toward other contributors. Thank you.