Resepi Kek Pisang Karamel Mudah
sebenarnya, kek ini banyak jenisnya ada kek pisang kukus dan ada kek pisang yang dibakar tapi kali ini saya cuba buat kek pisang karamel. banyak kek yang sudah saya cuba tapi kek ini adalah salah satu yang membuat saya berkesan.
Resepi Kek Pisang Karamel
bila anda ingin mendapatkan hasil kek yang gebu dan lembut pisangnya harus betul-betul dah masak. ketika saya buat resepi ini saya gunakan pisang Embun tapi anda juga boleh gunakan pisang Montel atau pisang Cavendish.
yang paling saya suka dari kek ini adalah baunya yang lebih harum sebab menggunakan karamel tapi warnanya memang perang sedikit. jom kita mula sahaja resepi sedap dibawah ini :
Rujukkan : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-Bahan
- 4 biji pisang embun
- 60 gram butter – cairkan dan biarkan sejuk
- 90 gram gula pasir
- 2 biji telur gred A
- sedikit garam
- 1 camca besar mayonaise
- 130 gram tepung gandum *
- 1 camca teh baking powder *
- tanda * satukan kemudian gaul dan ayak
- 1 camca teh esen vanilla
- 30 gram gula pasir dicampur 1 camca besar air
- 2 camca besar air
untuk uji kek apakah sudah masak boleh gunakan lidi sate bersih dan cucukan ditengah-tengahnya, bila keluar bersih tanda kek sudah masak. bagaimana mudah sahaja kan resepi kek pisang karamel ini dan sampai jumpa di resepi sedap selanjutnya.
✍ Sumber : ☕ Siakapkeli
Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. 📲 📖 Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Post a Comment